Skip to main content

Urhea-kampuksen virallinen julkistamistilaisuus pidettiin 1.10. 

Helsingissä on rakenteilla kansainvälisen tason huippu-urheilun keskus, Urhea-kampus. Kampus nousee Mäkelänrinteen urheilulukion ja Uintikeskuksen alueelle, ja se tulee tarjoamaan urheilijoille tilat urheiluun, opiskeluun, asumiseen, ruokailuun ja terveydenhoitoon.

Kampuksen rakentamisessa on kolme hanketta: Mäkelänrinteen lukion peruskorjaus ja laajennus sekä Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön, Hoasin asuinkerrostalon ja urheilun monitoimihallin, Urhea-hallin, rakentaminen.

  • Urhea-kampus on merkittävyytensä takia nostettu Helsingin kaupunkistrategiaan, ja olemme olleet voimakkaasti tukemassa hanketta alusta asti. Helsinki haluaa olla kansainvälisesti kiinnostava, maailman toimivin myös tapahtuma- ja urheilukaupunkina sekä maailman vaikuttavin paikka oppia. Urhea-kampuksessa tämä kaikki yhdistyy ainutlaatuisella tavalla, toteaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
  • Tämä on aivan ainutlaatuinen hanke Suomessa. On valtavan suuri asia, että pääkaupunkiseudulle nousee kampus, jossa kaikki urheilijan tarvitsema on samassa yksikössä, kertoo Urhea-halli Oy:n toimitusjohtaja Simo Tarvonen.

Idea ja haave kampuksesta syntyi Tarvosella vuosia sitten.

  • Olemme vuosia kaivanneet lisää harjoittelutilaa. Vuoden 2012 lopulla syntyi ajatus monilajisesta urheiluhallista, johon oli helppo saada innostettua ihmiset mukaan. Mäkelänrinteen alueen hiekkakenttä oli kaavoitettu opetukselle ja saimme tiedon, että tontille saa rakentaa. Siitä starttasi yli kuuden vuoden suunnittelutyö, jonka tuloksena rakentaminen on nyt käynnistynyt, Tarvonen avaa.

Urhea-halli käsittää kaikkiaan yli 14 000 m2 urheilutiloja. Halliin tulee suorituspaikat yleisurheilulle, koripallolle, miesten ja naisten telinevoimistelulle, rytmiselle voimistelulle sekä painille ja judolle. Lisäksi halliin rakentuu yli 900 m2 yleis- ja voimaharjoittelualue, peilisaleja, fysioterapia- ja palautumiskeskus, lääkäri- ja testausasema sekä toimisto- ja kokoustiloja.

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki avaa hankkeen taustalla ollutta vahvaa tarvetta:

  • Väestökyselyn mukaan 74 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä, että Suomi menestyy huippu-urheilussa. Tämän mahdollistamiseksi Suomessa täytyy keskittää ja kasvattaa panostuksia huippu-urheiluun. Urhea-kampuksen kaltaiset hankkeet avaavat meille mahdollisuuden asettaa parhaat urheilijat valmentautumaan parhaiden kanssa ja parhaissa olosuhteissa jokaisena päivänä. Kampushanke avaa myös näkymän valtakunnallisen olympiavalmennuskeskuksen rakentumisesta Helsinkiin.

Urhea-kampuksen myötä urheilijoiden ja valmentajien arki helpottuu. Asuntoja Hoasin rakentamaan kerrostaloon tulee 176.

  • Kampukselle tulee Hoasin ensimmäinen urheileville opiskelijoille suunniteltu yhteisöllinen talo. Opiskelevalle huippu-urheilijalle asuminen harjoittelupaikan vierestä helpottaa ajankäyttöä ja mahdollistaa paremmin urheilun ja opiskelun yhdistämisen, kertoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Arjessa auttavat jatkossa myös akatemiaurheilijoiden riittävä harjoitteluaika hyviin kellonaikoihin sekä lukion yhteyteen rakennettava ravintola, joka palvelee koko kampusta aamupalasta alkaen.

Rakentamisessa on otettu ympäristövaikutukset huomioon. Sijainniltaan kampus on hyvän julkisen liikenteen verkostossa.

  • Alueelle ei tule juuri lainkaan autopaikkoja. Uudistuva Pasilan asema on vain noin viiden minuutin kävelymatkan päässä. Halliin tulee myös mm. aurinkopaneelit, jota kautta hyödynnämme uusiutuvaa energiaa. Kampus tulee vähentämään myös urheilijoiden matkustustarvetta, kun lähelle saadaan toimiva kokonaisuus, Tarvonen kertoo.

Kokonaisuus valmistuu tämän hetkisen arvion mukaan kesällä 2021 niin, että Mäkelänrinteen lukion käyttöönotto tapahtuu vuoden 2021 alussa, urheiluhallin kesän 2021 alussa ja asuinkerrostalon elokuussa 2021.

Lisätiedot:

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia ja Urhea-halli

Toiminnanjohtaja Simo Tarvonen

p. 050 583 6513

simo.tarvonen@urhea.fi